Livsstil

Vardagen – en lång lista med måsten?

Tvättkorgen är full, kylen tom, huset behöver målas om och ingen har dammsugit bakom spisen på åratal. Kanske bestämmer du sig för att göra ett ryck och jobba undan alla måsten, bara för att upptäcka att det kommer nya. Det vet vi ju alla egentligen. Att det mesta vi gör om dagarna måste upprepas senare. Om en minut, två dagar eller flera år.

Alla har vi måsten av olika akut grad omkring oss hela tiden, ändå är det svårt att vänja sig vid dem. Måsten kan skapa stress och ibland ångest. Vad måste man egentligen? Många av oss är snabba att skapa krav ur tomma intet. Krav som ingen annan någonsin skulle komma på att ställa, och som ingen skulle märka om man lät bli att göra. Det kan till exempel vara att följa saker av tradition och vana, som att alla gardiner ska bytas till jul för så har det alltid varit. Det kan vara att bestämma sig för att bjuda på sju hembakade sorters kakor till ett kalas, och sedan bli stressad och känna sig otillräcklig när man inser att man inte hinner. Det kan vara att man en gång i tiden har skaffat sig principer som vid ändrad livssituation kan vara svårt att leva upp till. Känner du igen dig?

Men så finns det ju saker som faktiskt behöver göras för att vårt liv ska fungera. Vi behöver betala räkningar, laga bilen, städa, tvätta, gå på föräldramöten, söka jobb och en massa andra saker. Dessa måsten har en viktig uppgift: de för våra liv framåt.

Ett sätt att få frid och översikt över allt man måste göra är att skriva listor. Det kan vara bra att göra olika listor för saker som behöver göras inom olika tidsperspektiv. Listorna kan så klart skrivas ned på papper, men om du har en smartphone går det fint att skriva listor direkt i mobilen. Då har du alltid listan med dig, kan fylla på och bocka av fort och även dela den med andra. Listornas största uppgift är att avlasta din hjärna. När alla saker snurrar i huvudet och du känner att du borde ordna dem nu, då kan vetskapen om att det står nedskrivet på en lista ge din hjärna lite avlastning.

DSC_0860 (4)

Listan är en perfekt arbetsledare, du behöver inte själv bestämma vad du ska göra – det står ju nedskrivet. Att få sätta ett kryss i rutan framför et du uträttat ger stor tillfredsställelse, om det så bara handlade om att hämta posten eller skicka ett mail.

När du har gjort listor på vad som behöver bli gjort är det lättare att prioritera. Du kan säkert se att dina punkter är av lite olika karaktär. Markera det som verkligen måste bli gjort. Gör det först och se sedan om du har tid med det andra. Det du inte hinner idag kan du göra en annan dag.

Prioritetsordningen kan se ut såhär:

  1. Sånt som har en deadline, som kan ta skada eller kosta pengar om det får vänta
  2. Sånt som är kul
  3. Övrigt, inte akut.

Även när måstena har satts på pränt kan det kännas stressigt. Vi människor vill ofta få allting klart på en gång. Ett ganska vanligt och även bildligt exempel är husrenovering. Vi vill bli klara direkt med allt, det ska vara inrett och klart helst igår. När det inte går blir vi ibland förtvivlade. Men såhär är livet, allting är inte perfekt samtidigt. Alla som har renoverat ett hus vet att man aldrig blir färdig. När man gjort klart allt man skulle göra från början så har nya saker tillkommit.

DSC_0045 (44)

Den största tankevurpan vi människor gör är att vi tror att vi inte får slappna av om vi inte gjort färdigt allt. Det är faktiskt okej att gå och lägga sig i hängmattan även om gräset inte är rensat!

 

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

1 svar »

  1. Håller definitivt med om att det är bra med denna struktur med listor. Jag hade inte själv klarat mig utan dem. En annan grej är att, så gott man kan, förenkla livet så mycket som möjligt, så man kan minska antalet måsten. Jag försöker skriva om det på min blogg. Skall ärligt talat säga att jag inte är säker på hur man skall göra i praktiken, men det måste gå. Jag tror det är nyckeln till att minska vardagsstressen idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s