Mat & Bak

Ett lite snällare påskbord

Påsken är den stora mathögtiden i vårt land vilket gör frågan om vad som serveras viktig. Om du ännu inte har planerat påskens mat då finns det några områden som kan vara bra att tänka lite extra på när du är i affären.

DSC_0024 (5)

Påskgodiset

Välj godis som inte innehåller palmolja. Produktionen av palmolja bidrar till att regnskog får ge vika för de enorma palmoljeplantage som krävs. Det innebär att regnskog avverkas vilket påverkar människor så väl som djur. Palmolja används i sådant som godis, glass och kakor. Genom att välja ekologisk och Fairtrademärkt godis vinner du mycket. Genom att välja fairtrade försäkrar du dig om att arbetarna som odlat det som godiset tillverkas av har fått schyssta villkor. Dessutom är barnarbete och användning av mycket giftiga kemiska bekämpningsmedel inte alls ovanligt på kakaoodlingar. Det slipper du också bidra till om du väljer ekologisk och Fairtrademärkt choklad. Det ekologiska godiset är dessutom naturligt smaksatt vilket också är bra.

DSC_0174 (4)

Fisk

Sill är ett bra val på många sätt. Det är en billig fisk som inte riskerar utrotning. Den lever till skillnad från laxen på plankton. Laxen är en rovfisk vilket innebär att den har en högre påverkan på havets resurser. Lax är en uppskattad fisk men det gäller att välja rätt sort. Den vilda laxen är på väg att utrotas vilket gör att den är bäst att välja bort. Den odlade laxen matas på fiskmjöl vilket är mycket problematiskt. Fiskmjölsindustrin är en av orsakerna till att världshaven töms på fisk. Den odlade laxen bär dessutom på sjukdomar som dödar den vilda laxen och gör den än mer utsatt. För den som ändå vill äta lax till påsk är således ekologiskt odlad lax det bästa alternativet. Den som helt vill välja bort fisken på påskbordet kan testa att göra en ”vegetarisk sill”

Potatis

Potatisen är den mest besprutade grödan i Sverige. Besprutningen påverkar inte bara potatisen utan hela ekosystemet. Att välja ekologiskt odlad potatis gör stor skillnad!

Påskägg

Ägg och påsk är synonymt. Ge bort påskägg med ekologiskt innehåll och se även till att de ägg som serveras under påskhelgen är ekologiska. Genom att välja KRAV-märkta ägg kan du vara säker på att äggproducenten fått ekologiskt foder att äta och dessutom gå utomhus och sprätta. Höns som inte lever på ekologiska gårdar får aldrig gå utomhus. De föds upp på bland annat soja som även den är en orsak till att regnskogarna skövlas.

DSC_0584 (2)

Lamm

För många är lamm en självklarhet till påsken. Lamm är ett miljösmart alternativ men nu är det inte säsong för färskt lamm. Om du vill äta färskt lamm till påsk får du kött från lamm som hållits inomhus under hela sin livstid. Då har de inte ätit enbart gräs, utan också spannmål som det vore klokare om vi människor åt istället. När djuren tar människans plats i näringskedjan går det åt cirka tio gånger så mycket energi än när människan äter grönsakerna och spannmålet själva. Det innebär en extrem belastning för klimatet och miljön. Välj därför fryst lammkött till påskmiddagen, och gärna ekologiskt. Färskt lamm kan du njuta av till hösten!

DSC_0145 (4)

Text och bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s