Familj & Hälsa

Regina rekommenderar: Läsning för småbarn

Innan jag blev förälder bävade jag för att behöva läsa meningslösa, tråkiga sagor om och om igen. Men när min dotter var drygt ett år köpte jag en trettio år gammal utgåva av ” Jag kan köra alla bilar” av Karin Nyman och det var då jag upptäckte hur mysigt, roligt och givande det är att läsa med ett barn.

Läsa med barn

I böckernas värld möts man hela tiden över nya ämnen. För det lilla barnet är det mest spännande att titta på bilder och lyssna på den vuxnes röst. Så småningom känner barnet igen allt fler ord och läsandet kan bli en rolig peklek. Det lite äldre barnet kan också prata om känslorna som finns med i berättelsen. Vem är glad, ledsen, trött eller arg och varför är hen det?


Trots att jag numera gillar att läsa barnböcker, blir jag lätt uttråkad av att läsa samma bok allt för ofta. Därför försöker jag att skaffa ny läsning regelbundet genom att beställa, loppisfynda eller låna böcker. När vi går till biblioteket är det ju inte hela världen om vi inte tycker boken är så värst bra, men när jag köper hem en ny bok så vill jag ju att det ska vara en berättelse som tål att läsas många gånger. Mina knep för att hitta bra böcker är:

  • Att hitta författarfavoriter, gillar man en bok gillar man ofta fler i samma stil. 
  • Köpa böcker för rätt ålder. Allt för simpla böcker blir tråkigt för det lite större barnet, men det får heller inte vara för mycket text på varje sida. Mindre barn vill gärna ha mycket bilder att titta på och samtala kring. Antologier är bra, men ofta består de av bilderböcker som komprimerats och därmed blivit mer text i förhållande till bilderna. Då tröttnar de små barnen lättare. Fyra-fem rader text på varje sida är lagom för min tvååring. På boksajterna finns en ungefärlig läsålder angiven, men jag tycker inte alltid att den stämmer in på mitt barn.
  • Gå lite på utsidan, tilltalar bilderna och stilen dig? Eftersom barnböcker till stora delar bygger på illustration är detta viktigt. Jag själv gillar inte tecknat med slarvigt utseende eller allt för gråbrundaskiga färger. Hellre färgglatt, mysigt och detaljerat!
  • Läs recensioner. På boksajterna brukar det finnas läsarrecensioner och länkar till blogginlägg om böckerna. De kan ge dig en fingervisning om boken är vad du söker.
  • Provläs. I bokaffären kan man bläddra lite och snabbläsa för att se om man gillar storyn. På boksajterna finns möjlighet att provläsa många av böckerna.
  • Gå efter barnets intresse. Kanske vurmar hen för cyklar, hundar eller prinsessor? Om boken handlar om något barnet gillar så kommer den sannolikt att gå hem.
  • Köp något du känner igen från din egen barndom. Massor av böcker går i nytryck år efter år.

Under mitt första år som barnboksläsare har jag hittat några författare och serier som jag vill rekommendera: Catarina Kruusval illustrerar underbart fint med trevliga naturnära bilder. Berättelserna är ofta ganska lugna och har en fin undermening. Dotterns favorit är Fia och djuren – Alla ska med! Min favorit är Ellens äppelträd, en fin historia om ett äppelträd, en liten sorg och ”the cirkel of life”. 

 Drutten och Plutten är en rolig och finurlig serie om två hästkompisar som avhandlar viktiga ämnen som tandläkarbesök, avundsjuka och längtan efter en egen människa. Böckerna ges ut av Kikkuli förlag och författarna är Anna Hansson och Jennie Elverstig. Illustratör till de skojiga, färgglada bilderna är Maria Andersson.
 

Böckerna om Halvan är vi förmodligen inte ensamma om att läsa flitigt här hemma. Böckerna har en fin story men är också faktaböcker och jag har lärt mig massor om grävmaskiner, tåg och brandbilar som jag inte hade en aning om. Författare är Arne Norlin och illustratör är Jonas Burman.

Text & Bild: Regina Johansson

2 svar »

  1. Lånade en bunt barnböcker att läsa för mitt barnbarn, i bunten har två böcker blivit favoriterna som man får läsa om och om igen. ”Det är en gris på dagis” av Johanna Thydell & Charlotte Ramel och ”Tisdagskossan” av Daniell Edfeldt & Bettina Johansson. Jag kan väl själv inte recensera dem som böcker utan litar på mitt tvååriga barnbarn, hon tycker de är jättebra, och då blir följden att man tycker det är jättehärligt att läsa för henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s