Krönika

Krönika: Hur skall jag välja rätt mat?

För den som vill äta hälsosamt och klokt är det inte helt lätt att veta vad en skall välja. Det finns idag en uppsjö av olika inriktningar som säger helt olika saker. Det finns de som hävdar att alla mår gott av en glutenfrikost medan andra hävdar att det är problematiskt att helt välja bort gluten eftersom det det då kan vara svårt att upptäcka glutenrelaterade sjukdomar. Enligt vissa skall frukt väljas bort och enligt andra är det nyttigt. Hur är det med fettet? Är det så där farligt som en har fått lära sig eller är det i själva verket nyttigt med fett? Det är inte alltid det finns några lätta eller ens för den delen rätta svar på frågorna. Det jag kan konstatera är att det är inte enkelt att navigera bland alla olika hälsotrender som finns idag. Däremot vet jag med säkerhet att det är klokt att tänka till över vad en väljer att äta samt att det är alldeles nödvändigt att äta. Mat och rörelse får kroppen att må bra och när det gäller den saken behöver jag inte tvivla. I övrigt är det verkligen svårt att veta vilka val som är kloka val. Borde jag äta LCHF, GI, Paleo eller kanske raw food? Dessutom är det viktigt att fundera över om maten är etiskt tillverkad och hur den är odlad.  Är det alls acceptabelt att servera helfabrikat eller halvfabrikat till middag hemma eftersom tiden inte riktigt räcker till.

DSC_0168 (18)

Soppa hör till mina favoriter. Enkelt och gott. Perfekt dessutom om en odlar själv!

För egen del har jag valt min egen väg och det är nog det som fungerar för de allra flesta. Alltså att hitta något som fungerar för en själv. Viktigaste är i min mening inte att välja en viss lära, utan istället att göra medvetna val. Mat skall i min mening vara god och utan skuldbeläggande. Att äta onyttigt ibland kan faktiskt vara riktigt nyttigt som jag ser det. Att aldrig unna sig att äta tårta eller kakor tror jag skapar ett mönster av ångest och skuldbeläggande som är allt anant än nyttigt. Min egen strategi har varit att läsa på och att planera. Jag planerar familjens middagar en månad i taget tillsammans med familjen och med hjälp av bra kokböcker. Genom att ha en matplanering får vi variation i vad som äts hemma och kan också förbereda innan. Vissa dagar är fyllda med aktiviteter och de middagarna lagas oftast dagen innan för att bara kunna värmas upp. Planeringen har gjort att det blir färre dåliga val till middag. Vad maten bör innehålla är ju betydligt svårare, här gäller det nog att noga tänka igenom vad en själv känner är viktigt. Det kan ju dessutom vara så att en familj har olika tankar om vad som är bra att äta. Vår strategi är att äta mer vegetariskt, mer ekologiskt, mer etiskt och med mindre socker. När maten planeras följer dessa val med vilket har gjort det till fungerande vanor. Eftersom vi planerar en månad i taget blir det också enkelt att lägga upp inköpen på ett sådant sätt att det som behövs alltid finns hemma. För att spara tid i när maten skall planeras sparar vi alltid förra månadsplaneringen och plockar med de rätter som har varit uppskattade även till nästa månad.
Text & bild: Liza Kettil

 

Kategorier:Krönika

Märkt som:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s