Familj & Hälsa

Vad menas med paleokost?

Det finns idag många trender kring hur vi skall äta. En av de senaste är paleo som även kallas stenålderskost. Namnet kommer från Paleolitikum som är benämningen på den äldre stenåldern. En tidsperiod som inleddes för 2,3 miljoner år sedan och varade till omkring år 10 000 f.Kr. Förespråkare för en kosthållning enligt paleo menar att det är detta som är människans naturliga kost och det sätt som människan har ätit under större delen av mänsklighetens historia. Vid det tiden var människan jägare och samlare och hade ännu inte börjat odla. Den som äter paleo utesluter därför spannmål, mejeriprodukter, socker och baljväxter till förmån för vilt, fisk, skaldjur, ägg, rotfrukter, frukt, grönsaker, bär, nötter, fröer och rötter. Hel- och halvfabrikat är också sådant som helt utesluts ur kosten, stället lagas maten från grunden. Att ställa om till paleo innebär att en måste vara observant på maten som inhandlas. Många livsmedel innehåller olika typer av tillsatser och konserveringsmedel vilket inte hör hemma i paleokosten.

paleo

Kosten utesluter inte kolhydrater men fokus ligger på protein så som vilt, fisk, skaldjur och ägg. Detta tillsammans med rotfrukter och grönsaker utgör själva grunden som sedan kan kompletteras med frukt, nötter, bär och fröer.

Text och Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s