Ekonomi & Arbetsliv

Ellis Corner i Dingle

I källaren på ett tegelhus i Dingle i Munkedals kommun ligger den lilla butiken Ellis Corner som drivs av Maria Wallgren. Familjen består av Maria, hennes man och deras fyraåriga dotter och bor ovanpå butiken så som det ofta var vanligt förr i tiden på landet.
-Just nu lever vi i småbarnsåren. Jag är mamma på heltid och arbetar deltid och trivs bra med att ha det så. Hoppas att kunna fortsätta på samma sätt i många år till.
 Butiken har funnits i Dingle i drygt ett år men har funnits som nätbutik sedan 2009. Maria är uppväxt i Strömstad och när familjen växte ur sitt gamla boende började de titta på hus där de skulle bo lite mer långvarigt. Valet föll på Dingle eftersom det varken är långt till Göteborg eller till Strömstad och ligger nära E6:an vilket gör det lätt och smidigt att ta sig dit de vill. Maria säger att de känner sig jättenöjda över att ha flyttat och att området känns som ett bra område för barn att växa upp i.
ellis1

Maria Wallgren i sitt ljusa och smakfullt inredda hem

Maria började blogga på sin blogg Hem och Lycka redan 2007 i samband med att de flyttade till en ny lägenhet.
– Det fanns inte så många bloggar då på den tiden. Jag var med var med i ett forum på nätet där en tjej började blogga och då testade jag med.
Bloggen och butiken hör ihop även om de också är olika. På sin blogg skriver Maria mycket om inredning men också om sin familj och ofta om den fyraåriga dottern. Bloggen är också en möjlighet att marknadsföra nätbutiken.
– På bloggen bjuder jag på mig själv eftersom jag mycket jag skriver är personligt. Det blir både personligt och familjärt.
Bloggen har haft betydelse för företagandet. Hade hon inte börjat blogga då är hon inte säker på att hon idag hade drivit en nätbutik. Det är tydligt att Maria tycker om de varor som hon väljer ut till butiken eftersom många av dem finns i det egna hemmet och även på bloggen. Hon beskriver själv att deras sortiment till stor del består av lantligt och även med skärgårdsinspiration. Hon har valt att inte bara handla av en leverantör utan beställer från flera för att få en fin blandning och ett bra utbud. Maria fotograferar själv sina produkter och hon tror att det är en fördel att också visa upp dem på den egna bloggen
– Blir lite roligare när man får inblick i vardagen, blir något annat än att bara rada upp produkterna. Blir roligare och mer inspirerande att se dem i ett sammanhang. Jag blir till min egen marknadsföring helt enkelt.
Genom bloggen har Maria byggt  upp nätverk, fått kompisar, kunnat marknadsföra företaget och på så vis har den stor betydelse för henne både privat och i företaget. Innan hon blev egenföretagare arbetade Maria som chefssekreterare vilket hon har haft god nytta av eftersom genom det haft med sig erfarenhet av administration När hon blev varslad från sin tjänst tog hon steget och startade eget.
ellis2

I den lilla källarbutiken är väggarna vita och innehållet inspirerande

Det började med en lampa och med ett lager i den egna lägenheten. När hon startade upp fick hon stöd av sin man som varit företagare under lång tid vilket var en stor fördel enligt Maria. Däremot tycker hon inte att det var särskilt svårt att starta eget
– Jag ville ha ett namn som var annorlunda och stack ut lite grann. Min farmors far stack till USA för att jobba. I närheten där han jobbade finns en ort som heter Ellis Corner.
Att driva en nätbutik innebär mycket hantering av leveranser, administration och produktbeskrivning. Det är stor skillnad på arbetet i den fysiska butiken och i nätbutiken.  Nätbutiken är öppen jämt medan butiken i källaren är öppen en lördag i månaden eller genom överrenskommelse. Det är en fördel att ha båda typerna av butik eftersom många kunder vill titta och känna på varorna innan de handlar. De flesta av kunderna som kommer till butiken kommer från närområdet men det finns också de som åkt långt.
– En del har tagit en tur och tagit med mig på sin karta vilket känns otroligt roligt. Många hör faktiskt av sig och vill komma till butiken. De som beställer på nätet kan också hämta i butiken och då kommer de ju hit med.
Maria kombinerar livet som småbarnsförälder och företagare och ser många fördelar med att ha det så. När dottern är på förskolan har hon arbetstid eller på kvällen när dottern har gått och lagt sig.
-Jag kan ju packa på kvällen när hon har lagt sig eller åka iväg en sväng på dagen och ta igen det på kvällen. Det är en stor fördel att kunna bestämma över sin egen tid.
Något som kan vara svårt med att driva en nätbutik är att ha kundtjänst eftersom det kan vara svårt att hålla en fast tid för telefontid. Där ser Maria stora fördelar med mail eftersom de kan besvaras när som helst. På frågan om tips till andra som vill starta nätbutik säger Maria att det är viktigt att tänka på hur varorna skall fraktas. Det finns en uppsjö av olika ramavtal och det gäller att hålla sig uppdaterad. Viktigt att tänka på att varorna är försäkrade under tiden de skickas från butiken till köparen. Det bästa med att driva eget är enligt Maria friheten att kunna vara hemma men ändå jobba. Att kunna bestämma över sin egen tid. Att få arbeta med det som är roligt och som känns meningsfullt.  Det som är svårt med att vara egen företagare är att det aldrig går att ta något för givet.
– En dag kanske det inte finns möjlighet att fortsätta. Man måste ha med det i beräkningen, vet aldrig vad som händer. Skulle kunna gå tillbaka till att vara anställd, det är ju en trygghet. Man måste tänka mer som företagare och kan aldrig vara helt säker.
ellis3

Ellis Corner har en fin blandning av inredning men också mycket fint till barn

Det har blivit populärt att driva nätbutiker vilket även Maria också har märkt av.
-Det poppar upp många nätbutiker, men det går rätt bra ändå. Istället för vassa armbågar tror jag att man kommer längre med lite ödmjukhet.
Text & bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s