Familj & Hälsa

Barnrum på liten yta

Hur mycket plats behöver egentligen ett barn? Alla som haft bebisar vet att de tar nästan ingen plats alls. Däremot gör barnvagnar, skötbord, babysitters, babygym, bilstolar och hoppgungor det. Betyder det att familjen är trångbodd om barnen inte har eget rum?

image

Småbarn tar inte mycket plats men deras saker kräver desto mer utrymme. Ett vägghängt skötbord sparar mycket golvyta och det är praktiskt på så sätt att små händer inte når blöjor och salvor från golvet och inte heller kan klättra i det.

Vem är trångbodd?

Gränsen för trångboddhet har varierat med olika tiders levnadsstandard. I Sverige räknas människor som trångbodda om det är fler än en person eller två samlevande vuxna per sovrum. En person som bor i en enrummare räknas också som trångbodd. Detta att jämföra med normen för boende på 1940-talet, då räknades ett hushåll inte som trångbott även om det bodde två personer i en etta. Anledningen till att dessa uträkningar finns är bland annat för att finnas till grund för beslut som rör samhällsbyggnad. Det är lättare att planera för nybyggnationer om det finns kunskap om vilka behov som eventuellt kan finnas. Detta är alltså inga riktlinjer till familjer om hur stora bostäder de borde skaffa. Vissa familjer vill ha ett rum till varje barn, andra känner att det går bra att dela på utrymmet.

Tips för barnplats på liten yta:

Hitta en sovplats: Så länge föräldrar och barn inte stör varandra går det utmärkt att sova i samma sovrum. Annars, försök hitta en vrå i bostaden där det kan vara någorlunda lugnt på kvällen. Ett kontor, en mellanhall, bakom en hylla eller soffa, under ett snedtak. 

image

Ett draperi håller ljud och ljus ute när barnet sover och det syns tydligt vart barnets rum börjar och slutar. Dessutom är det väldigt lätt att byta ut tyget och på så vis förändra rummet.

Avgränsa: Det kan kännas skönt att veta vilka kvadratmetrar som är sina alldeles egna. Markeringen kan göras med exempelvis en avvikande tapet på väggen bakom, med tejp eller streck på golvet, med rumsavdelare eller draperi. Om det är möjligt, håll golvytan runt om fri så att barnets lekar kan flyta ut en bit i rummet.

Gör leksaksstationer: Alla barnets prylar måste inte vara på samma ställe som sängen. Utgå från var ni är mest, småbarn leker gärna nära de vuxna.

image

Varför inte låta en del av barnets leksaker flytta in i en öppen kökshylla? För att minimera småsaker på golven kan barnet få ett eget litet lekbord.

Lägg bort leksaker: För mycket saker på liten yta blir bara jobbigt. Ha en undangömd låda där du läger undan leksaker som inte får plats, byt ut ibland. Barnen får dessutom upptäcka sina saker på nytt varje gång de kommer fram igen.

Det är inte det lilla barnet som tar plast utan alla attiraljer. Ett vägghängt skötbord sparar mycket golvplast och är dessutom mycket praktiskt när barnet börjar krypa, gå och klättra eftersom barnet helt enkelt inte kan nå det.

Oavsett om alla barnets saker är i ett och samma rum eller om de finns uppdelade på olika platser i hemmet kan det vara roligt att tematisera lekhörnorna. Fordon och lekfigurer på ett ställe, byggklossar och tågbanor på ett annat. Bord, stolar och en liten kanna blir tillsammans en dockvrå.

Utgå från ytan: Välj ytan först och möbler och prylar sedan. Det är mycket lättare att anpassa det sistnämnda än att flytta väggar och golv. Och inse fakta – det får inte plats lika mycket på två kvadratmeter som på fem.

image

På en liten smal vägg kan mycket rymmas. På ett par tavellister kan både konst och böcker få plats. Under kan dockan sova.

Dela garderob: Om det inte finns plats för en egen liten byrå till barnet, gör en utrensning i de vuxnas garderob och bered plats. Barnkläder tar inte så värst stor plats och dessutom brukar en stor andel av barnkläderna befinna sig i tvätten.

 

image

En minut innan detta foto togs var rummet uppstädat. En minut! Det gäller att komma ihåg det som inredningsintresserad förälder – piffa och fiffa gärna men var beredd på att det snart kommer en liten person som vet att leksaker är till för att lekas med!

Läs också:

Läsning för småbarn

DIY: Sy en haklapp

Text & bild: Regina Johansson

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s