Livsstil

Four Fit Challenge – en hållbar modeutmaning

En person i Sverige slänger i snitt åtta kilo klädtextilier per år. Därför startade sopbolaget SYSAV en utmaning som vem som helst kan hoppa på, Four Fit Challenge. Precis som namnet lyder år det fyra plagg det gäller, under en vecka.

image

Vad är det som är så hemskt med att vi slänger kläder då?  Jo, till att börja med så kräver materialframställning mycket naturresurser. Bomull som en stor andel av våra kläder är tillverkade av kräver stora mängder vatten under framställningen. För att framställa 1 kg bomull åtgår 29 liter vatten. Därtill besprutas bommullsplantagen med ogräs- och skadeinsektsmedel. Besprutningen av bomull står för en mycket stor andel av den totala besprutningen av världens grödor. Förutom att detta förstör vår miljö så är det också farligt för de människor som arbetar med bommulsodling. Ofta har de inga skyddskläder och flera hundra tusen personer dör varje år till följd av sina skador.

Nya kläder innehåller många fler kemikalier än besprutningsmedel, som klorblekningsmedel, färgpigment, klister, oljor, syror och salt. En del av detta går visserligen att tvätta ur så att vi slipper ha det på kroppen, men det hamnar istället i våra reningsverk som inte kan ta hand om allt och sedan vidare ut i naturen.

Räkna därtill med maskinernas drift som ofta är på fossila bränslen och sedan transporten som fraktat kläderna till grossist, lager och butik.

DSC_0110 (4)

Vet du hur dina kläder har tillverkats och vad de innehåller? Det kan verka krångligt att ta reda på men det finns märkningar att utgå från

Oj! Det var brutal fakta. Måste jag sluta köpa kläder helt nu?Nej! Visst kan du fortsätta att köpa kläder och intressera dig för mode. Men det finns mer hållbara sätt att konsumera på. Köp begagnade kläder, låt dina kläder du inte vill ha längre gå tillbaka in i klädkretsloppet genom att ge bort eller sälja dem. Det finns kläder som tillverkats helt eller delvis i material som inte frestar på miljön lika mycket som bomull, exempelvis bambu. Köp kläder av god kvalitet som håller länge och som håller att lagas. Den typ av kläder har också högre andrahandsvärde och är lättare att sälja. Gör research innan du köper ett plagg, och titta efter märkningar som visar att kläderna producerats på ett bättre sätt. ”Organic cotton” betyder att bomullen odlats ekologiskt men säger tyvärr ingenting om resten av tillverkningen. Fråga i butiken!  Oeko-tex standard är en oberoende märkning för trygg textil och har olika grader av standarder. GOTS – Global Organic Textile Standard är en mycket omfattande märkning som ställer både social krav och miljökrav. Det gäller t.ex. även vad förpackningar är tillverkade av och vilken grad av slitstyrka och tvättäkthet kläderna/tygerna har.

Det sitter ofta gröna etiketter på nya kläder med ord som sustainable, concisious, organic och liknande. Forska lite i vad det innebär för just detta plagg eller klädmärke. Då blir det lättare för dig att ta ställning för vilket köp som är mest hållbart.

Tillbaka till utmaningen: Det går alltså ut på att hålla sig till fyra plagg under en vecka. Plus underkläder, ytterkläder, skor, accessoarer, sportkläder och arbetsuniform/dräkt. Läs mer om utmaningen och se bilder på four fitters på fourfitchallenge.se

image

Vi på LIVåLEVA har antagit utmaningen och levt i en vecka med enbart fyra plagg. Läs om hur det gick i nästa artikel!

Livålevafourfitchallenge

Några av våra outfits från veckan med Four Fit Challenge

Text: Regina Johansson

Bild 1 & 3: Four Fit Challenge

Bild 2: Liza Kettil

Bild 4: Regina Johansson och Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s