Hem & Trädgård

Från stadstjej till rostok

Som tonåring visste jag med säkerhet att jag var en stadstjej. Förvisso bodde jag på landet tillsammans med min familj men så snart jag flyttade hemifrån var det staden som gällde. Drömmen var att bo i en charmig lägenhet i Majorna i Göteborg. Istället blev det lägenhet i centrala Kungälv men för mig för det tillräckligt för att känna att jag uppnått min målsättning att bo i en stad. Sedan dess har många år hunnit passera och idag bor jag i ett hus på landet, betydligt mer lantligt än där jag växte upp. Mitt tonåriga jag hade onekligen varit förtvivlad om hon kunnat se framtiden. För dryga tio år sedan köpte min man och jag ett renoveringsobjekt för den händige. Vi var inte händiga och förstod inte heller omfattningen av husets renoveringsbehov. Med de kunskaper vi har idag hade vi aldrig köpt vårt hus. Å andra sidan hade vi inte haft de kunskaper vi har idag om vi inte köpt just det här huset. Vi har gjort många, många misstag genom åren. Just där och då kändes det allt annat än roligt men idag konstaterar jag att det varit en del av vår lärandeprocess.

Med vårt renoveringsobjekt följde även en trädgård. En helt igenväxt trädgård med två meter hög rönnspirea som täckte större delen, med granar som till och med växte på farstutrappen och med kirskål lite här och var. Vi saknade helt kunskap och om jag skall vara ärlig också intresse för trädgården. Istället tog vi oss an renoveringen av vårt hem. Det första året röjde vi bort det mesta av rönnspirean och granarna men efter det gjorde vi bara halvhjärtade försök att få någon ordning alls i vår trädgård.

För tre år sedan började vi så smått att ta tag i trädgården. Vi hade en plan om att göra i ordning gårdsplanen men så mycket längre sträckte sig inte våra planer. Efter lite hjälp och inspiration började vi anlägga en rosenträdgård som var klar för två år sedan. Det vill säga själva ytan var klar, det som saknades var rosorna. De första rosorna planterades utan någon egentlig tanke annat än att de var fina. Allt eftersom jag planterade fler rosor började jag läsa in mig på de olika sorterna. Ägnade många timmar åt att strosa runt på den lokala plantskolan för att titta och fundera. Någon dag senare var jag tillbaka igen för ytterligare funderingar och för att handla. För varje ny ros som planterades blev rosenträdgården lite vackrare och lite mer intressant. Den här sommaren insåg vi att där faktiskt var helt fullt. När tjugoåtta sorters rosor planterats fanns det inte utrymme för fler. Däremot fanns det fortfarande många sorters rosor som vi önskade oss till vår rosenträdgård. Valet att bygga ut rosenträdgården var därför enkelt och nu finns det plats för minst dubbelt så många. En gång i tiden trodde jag att jag var en stadstjej men nu kam jag konstatera att jag är en rostok. En sådan där riktig tok som pysslar om rosorna och refererar till dem med namn. De har sina egna personligheter och egenskaper de där rosorna och att ha dem i min trädgård gör mig helt enkelt lite lyckligare som människa.

rosenträdgård

Några av alla de rosor som finns i rosenträdgården i Hult

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s