Livsstil

Vår vecka med Four Fit Challenge

Under en vecka antog vi på Livåleva utmaningen Four Fit Challenge. Under en vecka skulle vi bara använda fyra plagg. Kan verka enkelt men det visade sig vara en ordentlig utmaning. Det var en lärorik vecka som fick oss att längta efter att åter kunna använda allt i våra garderober och inte bara utmaningens plagg.

5

Four Fit Challenge har varit både utmanande och lärorikt!

Varför antog vi utmaningen?

Regina: Jag har haft en växande känsla av att jag vill minimera mängden kläder i mitt liv, det finns alldeles för mycket kläder, i min garderob, i affärer, överallt. Jag går mycket på loppis och ser där att de flesta kläder har noll andrahandsvärde. Det hänger också ihop med kvalitet, de flesta kläder vi köper håller inte så värst många tvättar och billigt tillverkade kläder är inte sköna att ta i eller att ha på sig. När jag hörde talas om Four Fit Challenge kände jag att jag ville testa och se hur jag skulle klara mig utan ett överflöd av plagg. Det är ju både lite som expedition Robinson och Trinny and Susanna samtidigt, genom utmaningen fick jag öva mig på att med få medel styla mig så att jag kände mig bekväm.

 

Liza: Dagarna innan jag först läste om Four Fit Challenge hade jag sett dokumentären the True Cost som handlar om modeindustrin. Hur våra kläder tillverkas och vad begreppet fast fashion gör med vår miljö men också med villkoren för de arbetare som tillverkar våra kläder. Jag har ett stort intresse för kläder och älskar att kombinera ihop olika outfits. Det känns däremot inte bra att min garderobs innehåll påverkar miljön negativ och även hälsan för de som har tillverkat mina kläder. För mig handlade utmaningen om att göra mig själv medveten om mina val men också få en möjlighet att skriva mer om ämnet.

 

Vilka plagg valde du?

Regina

 • Ett par jeans från Kappahl som jag använt väldigt mycket. Jag fick dem som helt nya av min mamma som gjort felköp.
 •  En svart trekvartsärmad top med lite puff på ärmarna från Lindex. Den har jag också ärvt, det är flera år sedan och jag har verkligen använt den massor.
 • En svart ganska tunn tunika från Rabalder, den har jag köpt på loppis för 40 kronor.
 • En kavaj från Kriss med orange och svart mönster. Den köpte jag i somras på en outlet som sålde bland annat provkollektionsplagg till reducerat pris. Jag hade ju absolut inte planer på att köpa någon orange kavaj men jag kunde inte sluta tänka på den så jag åkte tillbaka och köpte den senare för 450 kronor. Är väldigt glad att jag gjorde det, den känns som jag på något vis.
1

Reginas val av kläder för veckan

 Liza

 • En denimklänning från Hillevi of Sweden som jag köpt på rea för en bråkdel av sitt ordinariepris. Är ett av de plagg i min garderob som jag använder allra mest. Den passar till vardag så väl som till fest och hör till mina favoriter.
 • En tunn beige kofta som jag köpte för 10 kronor på loppis för två år sedan. Har nästan aldrig använt den innan utmaningen och valde den just därför. Nu känns den märkligt nog redan mer användbar.
 • En grön spetskofta från Lindex inhandlad på rea för 100 kronor. Var till en början tveksam till färgen men konstaterar att den märkligt nog passar till nästan allt.
 • En senapsfärgad tröja som jag köpt på loppis för 20 kronor tidigare i år. Använder den ofta och tycker om den härliga färgen.
2

Lizas val av kläder för veckan

Var det lätt att kombinera plaggen?

Regina: Jag hade mycket huvudbry när jag skulle välja plagg och mina val var inte helt optimala. Jag upptäckte ganska snart att det var dumt att ha två helsvarta överdelar. Den svarta tunikan hade jag inte använt så mycket innan. Nu vet jag att jag gillar att ha den uppknäppt över jeans och topp men inte som klänning. Att jag hade svårt att få ihop fyra plagg kan betyda att jag ännu inte har en riktigt smart garderob utan fortfarande behöver många olika plagg. Jag har nyss rensat ganska hårt bland kläderna så jag skulle nog faktiskt behöva göra några smarta inköp.

 

Liza: Att välja var plaggen var inte helt enkelt men när jag väl hade valt fungerade det bra. Jag hade klänningen som bas hela veckan och mina tre övriga plagg fungerade fint att kombinera med den. Jag funderade mycket över accessoarer, skor och även frisyrer under veckan för att få kombinationerna att bli mer olika varandra.

 

Omgivningens reaktioner

Regina: Det är ju ingen som hade märkt vad jag sysslat med om jag inte sagt något. Exempelvis på jobbet har jag arbetskläder så där har jag ju inte ens burit mina fyra plagg förutom till och från jobbet. Men de jag har berättat det för har tyckt att det är intressant, men den äldre generationen har undrar vad det ska var bara för? Det är klart att personer uppväxta omkring 40-talet hade inte det överflöd som jag alltid haft och därför behöver de kanske ingen läxa som Four Fit Challenge.

 

Liza: Precis som för Regina är det nog ingen som hade tänkt på detta om jag inte sagt och skrivit om utmaningen. De allra flesta har tyckt att det har varit ett bra initiativ eftersom det sätter fokus på våra konsumtionsvanor. Utmaningen ledde till flera bra diskussioner med hemma med barnen vilket kändes riktigt bra. För dem är det fullt naturligt att köpa kläder på loppis och vi pratar ofta om varifrån kläderna kommer och hur de har tillverkats.

4

Reginas vecka med Four Fit Challenge

Hur kändes veckan?

Regina: Jag tänkte massor under denna vecka. Mest tänkte jag på vad de optimala plaggen skulle vara. När jag väljer kläder på morgonen går jag ganska mycket på hur jag känner mig för dagen. Därför kunde det kännas lite jobbigt att vara så begränsad och att nästan vara tvungen att ha en viss outfit. Jag visste innan att jag bryr mig väldigt mycket om hur kläder känns att ta på men det blev ännu tydligare nu. Tunikan kändes inte riktigt så som jag vill att ett plagg ska kännas som jag måste ha på mig ofta. Jag har funderar över det här med kläder, att det faktiskt är en viktig del av vardagen och hur jag känner mig. Jag tror att de flesta av oss vill känna oss på ett visst sätt i kläder, att det ska kännas som MIG. Att det ska vara skönt, smickrande och ändamålsenligt. Jag tycker själv inte att jag är den mest fåfänga människan men jag skulle nog kunna bli riktigt deprimerad om jag varje dag blev tvungen att ha på mig kläder jag vantrivdes i i. Det strider egentligen emot mina egna värderingar, ytan ska inte vara så viktigt. Men det är det på ett plan, vare sig vi vill eller inte. Kläder är kanske som en förlängning av huden?

 

Liza: För mig var den här veckan verkligen utmanande eftersom jag normalt sett byter kläder varje dag. Jag älskar verkligen kläder och brukar redan kvällen innan sätta ihop vad jag ska ha på mig nästa dag. Är van vid att vädra mina kläder flera gånger i veckan för att minska på tvätten men nu fick jag vädra varje dag för att klänningen skulle användas just varje dag. Klänningen kändes dock som ett riktigt bra val eftersom det är ett plagg jag verkligen känner mig bekväm i och trivs med att använda. Det som blev tydligast för mig är att jag är van vid att ha mina hemmakläder när jag är hemma en dag. Det fungerar inte riktigt med tjusiga klänningar när en ska ut i skogen med hundarna eller om jag ska gräva i trädgården. Min garderob är mer vacker än praktisk på så vis. De praktiska kläderna använder jag i stort sett bara hemma.

 

Svårast med utmaningen?

Regina: Att hitta de rätta plaggen, vilket jag inte riktigt lyckades med. Deltar också svårt att vara vardagsklädd med dessa plagg, det ville gärna bli lite uppklätt nästan disco med alla accessoarer kände jag. Jag är inte så mycket för halsband, sjalar och liknande, oftast har jag inget sådant alls på mig.

 

Liza: För mig var det verkligen en utmaning med samma klänning hela veckan. Jag fick tänka till mycket med accessoarer och skor. Det var även svårt att i förväg se till att kläderna skulle passa för veckans olika aktiviteter. Sen var det också en utmaning att faktiskt hålla kläderna rena hela veckan. I vanliga fall brukar det inte kännas som ett bekymmer men nu när jag hade en plan kändes det svårt märkligt nog.

 

Lättast med utmaningen?

Regina: Att faktiskt genomföra den. Förutom att det var en kul grej för att se hur jag skulle klara det så var det också något jag gjorde för att det finns något större än mig själv, en hel värld som vi människor redan förstört så mycket genom konsumtion. När jag bestämt mig för att göra något så gör jag klart det, även om det tar emot. Det var faktiskt inte så roligt hela tiden! Redan första dagen skickade jag ett sms till Liza att nu är jag trött på utmaningen, men det kändes som tur var bättre igen nästa dag.

 

Liza: Det som var enklast med utmaningen var att ha en färdig plan för hela veckan. Jag behövde inte alls fundera över vad jag skulle ha på mig, det var ju redan planerat och klart. Vi hade fotograferat alla kläder i förväg och då var det enkelt att bara titta på bilderna och välja vilken av mina sju outfits som jag skulle välja den här dagen. Det som nog var konstigast av allt var att en av dagarna var jag riktigt trött på min klänning men mot slutet av dagen kunde jag börja se fram emot nästa dags outfit.

6

Lizas vecka med Four Fit Challenge

Tips till den som vill testa Four Fit Challenge

 • Försök få med dig någon mer, det är rolig att vara flera som gör det samtidigt.
 • Välj beprövade plagg som du använt mycket och vet att du trivs i.
 • Om du inte gillar att klä dig i helsvart eller helvitt, undvik flera plagg i samma färg
 • Försök hitta plagg som går att använda på flera sätt. En kort klänning som kan bäras med jeans eller strumpbyxor, en kofta som kan vara stängd eller uppknäppt.
 • Vädra dina kläder en stund på kvällen så behöver du inte tvätta dem lika ofta
 • Planera din vecka i förväg. Hur ser dina aktiviteter ut och vilken typ av kläder behöver du ha under veckan. Ska du på kalas, möten och på skogstur krävs det kreativitet och planering.

 

För oss båda har det varit en intressant och bitvis frustrerande vecka. Att vara så begränsad i sina val av kläder är inte enkelt. Samtidigt blev det tydligt att vi egentligen inte behöver ha så mycket kläder i våra garderober. Det vi behöver är genomtänkta plagg som går att kombinera med varandra. Många plagg i en garderob är inte till så stor nytta om de inte passar ihop med varandra. Under veckan med Four Fit Challenge skrev Liza om sina erfarenheter på sin blogg VisaLiza läs gärna mer där.

 

Text & Bild: Regina Johansson & Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s