Ekonomi & Arbetsliv

Dold agenda – vad är det?

Vid en snabb sökning på dold agenda finns det inte så många svar på vad det egentligen är för något. Gemensamt för de källor som ändå finns är att en dold agenda definieras ungefär som baktankar, att ha en hemligt mål med sina gärningar. Den dolda agendan nämns oftast i politiska sammanhang. 

Trots att det inte pratas om så ofta i vardagslivet så har alla människor ganska många olika baktankar och dolda agendor, varje dag. Det talas ofta om dolda agendor som något negativt, falskt och ohederligt men många dolda agendor kan faktiskt vara ganska oskyldiga eller till och med av godo.

Föreläsning härskartekniker

Ibland är det väldigt tydligt att det finns en agenda i det en person säger och gör. Kan det också vara ett sätt att faktiskt dölja den egentliga agendan?

Den välmenta dolda agendan 
Med en sådan kan medmänniskor styras i en viss (för dem själva) positiv riktning utan att det märks så mycket. Det kan till exempel vara att

  •  Tussa ihop personer som troligen skulle tycka om varandra
  • Be någon om hjälp för att hen ska känna sig behövd
  • Lämna en bok framme om husrenovering/relationer/resor som man hoppas att sambon ska läsa och inspireras av
  • Styra sitt barns lekar genom att skaffa eller inte skaffa vissa leksaker

Vi skulle nog bli förvånade om vi visste hur mycket andra medvetet påverkat vår tillvaro, från att vi var små tills dags dato. Ibland slår det naturligtvis fel när människor i all välmening försöker hjälpa till utan att vi riktigt märker det. Det är också en skillnad på att vilja förändra en annan människa och att vilja hjälpa henne vidare i livet om saker och ting verkar ha hakat upp sig.

Den oskyldiga, på sin höjd irriterande dolda agendan Människan väljer av naturen den lättaste vägen. Vi har också en förmåga att tänka proaktivt och detta gör vi hela tiden utan att vara riktigt medvetna om det. Det kan till exempel vara att

  • Inte ta den sista decilitern ur mjölkpaketet eftersom en då måste skölja ur det och platta till det också, detta lämnar vi hellre till den som kommer efter.
  • Att inte vara sist ut från jobbet/hemmet eftersom den som är sist måste släcka, låsa och larma.

Den maktlystna dolda agendan
Ordet dold agenda har som sagt en negativ klang och det har förmodligen sin grund i att en dold agenda kan vara ett utmärkt medel för att skaffa sig makt och att styra ett händelseförlopp i en viss riktning som gynnar en själv. Det kan också ha att göra med att alla knep inte är vare sig ädla eller rumsrena. Dessa är ofta starkt sammankopplade med olika härskartekniker. Det kan vara att

  • Låtsas engagera sig för något för att vinna förtroende
  • Att hitta på svepskäl för att slippa att tala om den riktiga anledningen till en åsikt
  • Att med små ord och handlingar skapa oreda och kaos i sin omgivning med avsikt att konflikter ska uppstå, och sedan kunna dra nytta av dem.

Att kunna identifiera en dold agenda
Det är bra att kunna känna igen när någon i omgivningen verkar försöka att omärkt styra andra runtomkring för att gynna sig själv. Vad som är viktigt att komma ihåg är att varje människa har sin tolkning av en situation, dels för att vi inte har samma syn på saker och för att vi inte alltid har samma fakta. Alltså: en person kanske inte alls har en särskild agenda även om det verkar så. Gränsen mellan att identifiera faktiska händelser och att bli ogrundat konspirationsteoretisk är inte knivskarp!

Härskartekniker är huvudingrediensen i den maktsökande dolda agendan. Lär dig att känna igen dessa och du har en mycket större chans att själv göra din röst hörd. På bilden syns Liza och Regina under en LIVåLEVA-föreläsning om just härskartekniker.

Härskartekniker är huvudingrediensen i den maktsökande dolda agendan. Lär dig att känna igen dessa och du har en mycket större chans att själv göra din röst hörd. På bilden syns Liza och Regina under en LIVåLEVA-föreläsning om just härskartekniker.

Läs också:

Energitjuvar

Diskutera snyggt!

 

Text: Regina Johansson

Bild 1: Liza Kettil

Bild 2: Anna Norrgran

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s