Livsstil

Vad menas med Fast Fashion?

I en värld där vi har både snabbmat och snabbkaffe känns det egentligen ganska naturligt med snabbmode. Fast vad betyder det? Att kläderna gör dig extra snabb, att det tar kortare tid att klä sig på morgonen eller att det går särskilt fort att tvätta dem. Fast Fashion handlar istället om hur produktionstiden pressas för att modeföretagen allt snabbare skall kunna få ut sina produkter i butikerna. Tiden från ritbord till butik kan idag pressas ner till två veckor. Det kan jämföras med förr då det gjordes en kollektion per årstid. Idag är istället varje ny vecka att betrakta som tid för en ny kollektion.

IMG_8526

Är det möjligt att hänga med trenden när det kommer en ny kollektion varje vecka?

Fast Fashion handlar alltså om ett sätt att för modeindustrin snabbt kunna följa trender. Det kunderna vill ha kan finnas i en butik inom bara några veckor. Viktigast är snabbheten och ett lågt pros vilket gör att kvaliteten får stå tillbaka. Tanken är att kläderna skall vara så pass billiga att du köper nya snarare än att använda det du redan har i din garderob. Genom att ständigt köpa nytt blir den bristande kvaliteten inte ett problem. Du hinner aldrig ens märka att kläderna bara håller för några få tvättar. Det är ett prisvärt mode som de flesta har råd med. Även den som har lite pengar har således möjligheten att vara trendriktig. Samtidigt innebär de snabba trendväxlingarna att för att vara riktigt med måste du ha den här veckans varor, det duger ju inte att komma med förra veckans kläder om en skall vara riktigt trendig.

DSC_0046 (11)

Vissa plagg blir till favoriter som plockas fram år efter år till varje ny säsong. Är det ens möjligt när kvaliteten sätts i andra hand?

Om de kläder som säljs har ett lågt pris då innebär det också att den som tillverkat kläderna får lågt betalt. Det är en lång kedja människor som skall ha betalt för det plagg du köper i butiken. Butiken skall givetvis ha sitt, det har även kostat att ta fram designen, någon har sytt kläderna, det är någon som har färgat dem och någon som har tillverkat materialet. Om en tröja kostar hundra kronor i butiken då blir det inte många kronor för alla led att dela på. För tillverkarna handlar det om att pressa priset för att kunna öka vinsten. Det i sin tur leder fram till katastrofer som den i Rana Plaza 2013 då 1 134 människor dog och mer än 2 000 skadades när en åtta våningar hög fabriksbyggnad rasade. Det är den värsta olyckan någonsin i den globala klädindustrins historia. Redan dagen innan hade sprickor upptäckts i byggnaden och de evakuerades. Kort därefter beslutade fabriksägarna att produktionen skulle återupptas eftersom de inte hade råd med ett produktionsstopp.

Dokumentären the True Cost handlar om just begreppet Fast Fashion och om hur modeindustrin fungerar idag. Det är en industri som omsätter stora pengar och genom det påverkar människors liv och även miljön. Det är en obehaglig film att se eftersom den rakt på och ärligt visar hur våra kläder tillverkas och vilka problem det medför.

Text & Bild: Liza Kettil

2 svar »

  1. Såg också true cost. Mycket bra.
    Jag häftade mig särskilt vid det en person sa i film. Vi(västvärlden) känner os rika för att vi köper så mycket kläder nu, billigt.

  2. Varför måste man vara trendig till varje pris? På 1980-talet talade man om slafsmode och man kan likställa det med dagens snabbmode. Satsa på kvalitet i stället för dagsländor! Köp några få plagg som håller länge. När du har tröttnat på kläderna för du dem till en secondhandbutik. Där kan någon annan köpa dina kvalitetsplagg för en billig penning och klä sig snyggt och klassiskt. Jag har själv gjort fina secondhandfynd under åren. En vinnarsituation för alla, inte minst för miljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s