DIY

Börja sy!

Fram till trettio, fyrtiotalet var det nästan nödvändigt att kunna sy sina egna kläder eftersom det inte fanns så mycket att köpa och att det dessutom var väldigt dyrt. Sedan växte klädindustrin och det blev vanligare att köpa istället för att sy. Nu är det så billigt att köpa nya kläder att det inte går att spara en massa pengar på att sy själv. Ändå verkar det som allt fler börjar intressera sig för att sy själva. En av dem är jag, och jag tror att vi som syr hemma längtar efter den kvalitet som det massproducerade saknar. Dessutom är det väldig roligt att skapa själv, och med symaskinen går det ganska fort!

Jag började sy mer frekvent för ungefär 1,5 år sedan. Då upptäckte jag att jag nog lärt mig en del på syslöjden fastän jag inte tyckte det var alls roligt då. Jag syr mest barnkläder i trikå eller användbara grejer i vävt tyg. Sedan jag började sy har jag fått helt andra ögon för alla textilier, jag tittar på hur allting är gjort och tänker ofta att en sån kan jag sy själv. Nu har jag insett att jag inte kan hinna med att sy allt men det är ändå en frihet att känna att jag kan skapa, fixa och laga saker själv. Dock ska tilläggas att det finns saker jag ännu inte vågat mig på, som skjortkragar och dragkedjor. Jag tänker att det får jag väl lära mig när jag väldig gärna vill sy något där det behövs! Det mesta jag kan har jag lärt mig själv genom att göra en massa misstag. Egentligen tror jag att alla måste göra sina egna missar för att lära sig men jag delar ändå av mig av några tips för att det kanske ska gå lite lättare för dig som vill börja sy.

Det här är några av sakerna jag hunnit sy sedan mitt intresse tog fart. Än så länge mest till dottern, men en klänning har jag hunnit göra till mig själv.

Det här är några av sakerna jag hunnit sy sedan mitt intresse tog fart. Än så länge mest till dottern, men en klänning har jag hunnit göra till mig själv.

Symaskinen
Har du redan tillgång till en symaskin? Testa den! Kanske fungerar den utmärkt. Om den krånglar kan det bero på att den behöver servas, eller helt enkelt är kass. Men det finns några saker du kan prova hemma innan du ringer verkstaden.
Börja med att läsa bruksanvisningen, ofta finns det en felsökningstabell i den. Många bruksanvisningar finns att hitta på nätet eller att beställa hem.
Nålen: kontrollera att du har rätt nål till rätt tyg, att den sitter fast ordentligt och att den inte är sliten.
Tråden: dra ut tråden en bit från rullen och titta, är den slät eller är den mycket luddig? Luddet hamnar i symaskinen. Billig tråd kan vara ojämnt  spunnen och skapa problem. Satsa på kvalitetstråd!
Rätt spolat: om underreden  fastnar gång på gång kan det bero på att tråden inte är korrekt spolad. Dra av tråden från underspolen och gör om. Ha samma gas på pedalen hela tiden medan du spolar så att tråden spolas jämnt.
Damma ur maskinen: På de flesta maskiner går det att lyfta ur spolkapseln och därifrån borsta inuti maskinen. Där brukar det finnas massa ludd. Se till att få spolkapseln tillbaka på rätt ställe igen. Ta kort på hur det såg ut innan eller kolla i bruksanvisningen så det blir rätt!

Vänd dig till en verkstad
Om maskinen inte verkar fungera ordentligt trots att du provat ovanstående, kan det vara idé att lämna in den hos en verkstad. Det kostar en del, så var säker på att symaskinen är värd att satsa på. Är den av god kvalitet? Har den de funktioner du vill ha? En vanlig symaskin med några sömmar räcker för de flesta, men något som är användbart är att kunna sy elastiska sömmar. Då går det att sy i elastiska tyger som de flesta kläder är gjorda av idag. Symaskiner finns i alla prisklasser. I symaskinsaffärer finns det ofta begagnade maskiner som är genomgångna och nyservade. Då går det att få en riktigt bra maskin för lite mindre pengar.

När maskinen är fixad är det bara att börja sy! Om du ska sy i nytt tyg, tvätta det först om du inte vill att arbetet ska krympa eller dra sig vid första tvätten. Om du fortfarande övar dig är det ett bra tips att sy av gamla kläder, gardiner eller påslakan. Då är det lättare att våga sig på att testa. Men när du inte bara testsyr utan faktiskt vill sy något som ska användas, använd material av god kvalitet, vare sig du köpt ny metervara eller återanvänder textilier. Det är inte roligt att lägga ner massor av arbete på något som sedan inte håller formen.

Mönster

Vissa saker går bra att göra på fri hand, andra är det bra att ha mönster till. Det finns en del att köpa eller ladda ner gratis och skriva ut, det finns sömnadstidnongar att köpa i vissa affärer, mönsterböcker att köpa i bokaffären. Lösa mönster brukar finnas i tygaffärer. Biblioteket brukar också ha både tidningar och olika sömnadsböcker med mönster i.

image

Vad behövs mer? Det finns hur mycket tillbehör och hjälpmedel som helst att använda vid hemsömnad. De prylar jag använder mest är:

  • Saxen! Köpt på Ikea och jag har skrivit på den med tusch att den enbart är för tyg. Jag gömmer den alltid så ingen ska ta den av misstag.
  • Strykjärnet. Alla arbeten blir bättre om strykjärnet varit med. Jag har ett bra, tungt strykjärn som vi fick i julklapp förra året. Jag har ändå sparat vårt förra, en billigare sort som är bra att använda när det kan komma lim på strykjärnet.
  • Pfiffikus, en liten mätsticka som är jättebra när fållar ska vikas in.
  • Rullkniv och skärmatta använder jag till att skära ut raka stycken som muddremsor till halslinning eller ärmslut. Verkligen inte nödvändigt men praktiskt hjälpmedel ändå. Visssa använder aldrig sax utan bara rullkniven till att skära ut tyg.
  • Måttband! Bra till att mäta på sig själv, på tyget, på föremål. Hängande runt halsen är det alltid nära till hands.
  • Knappnålar använder jag till att sätta fast mönsterdelar på tyget, för att hålla tyger ihop som ska sys samman, för att testa hur något blir utan att behöva sy. Viktigt är att inte ha en övertro på nålandet, det är bra att nåla för att tyget ska ligga slätt ihop men det är också viktigt att titta hur det blir, ibland kan det räcka att sätta ut nålar för att ha riktmärken.
  • Sprättaren är oumbärlig, ibland ens bästa vän när det blivit fel. Viktigt att akta så den inte gör hål i tyget bara!
  • Kaffefilter använder jag ibland när jag påbörjar en söm i tunt tyg, då dte ofta blir problem med att tyget fastnar. Ibland syr jag genom både tyg och kaffefilter, ibland lägger jag det under tyget bredvid där sömmen kommer att vara så att matartänderna lättare kan mata tyget framåt.
  • Tjock byggplast använder jag istället för mönsterpapper. Finns att köpa i rullar på byggvaruhus. Vissa av dessa inneller otrevliga kemikalier, ta reda på innehållet innan du köper.
  • Spritpenna använder jag till att rita ut mönster på byggplatsen med. (Sedan klipper jag ut mönstren med en annan sax än tygsaxen!)
Det roligaste med att sy är att se när det jag tillverkat blir använt!

Det roligaste med att sy är att se när det jag tillverkat blir använt!

Jag har inspirerats massor av olika sygrupper på Facebook, några av dem är: Vi sytokiga, Vuxna sytokar, Syrummet och  Sy och skapa om gamla kläder till nya! Tips!

Läs också:
DIY: Sy en haklapp av vaxduk
DIY: Sy om en reflexväst 

Text&bild: Regina Johansson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s