Livsstil

Kläder – tänk nytt istället för att shoppa nytt!

I genomsnitt slänger var och en av oss åtta kilo kläder varje år. Det borde innebära att vi också köper ganska stora volymer årligen. Och självklart måste vi få handla kläder, men det kan vara intressant att fundera på varför vi känner att vi vill handla kläder. Är det så att nya inköp är nödvändiga eller finns det andra vägar att gå? 

Kanske har du också någon gång känt att trots en full garderob, finns det inget att ta på sig. Varför känns det så? Har du ändrat storlek? Slitit ut plagg? Har du ändrat stil? Eller kan det vara så att du egentligen bara tror att du vill shoppa, för att du har tråkigt, känner tomhet, är missnöjd med något och så känns det lite bättre om du handlar något nytt? Att köpa och ta hem saker kan ge en tillfällig tillfredsställelse på samma sätt som grottmänniskan kände sig nöjd efter att ha fällt en mammut.

Tvättvinda

Här kommer några tips som gör den egna garderoben roligare utan att du måste shoppa nytt:

  • En välstädad garderob där det enbart hänger kläder som du trivs i och som passar storleksmässigt känns mer inspirerande. Enhetliga galgar, häng efter färg, kategori eller längd.
  • Fräscha upp plagg som använts mycket eller hängt länge. Vädra, tvätta, stryk, laga.
  • Om du håller igen på shoppingen kanske det blir några kronor över att lägga på en extra klippning istället. Känns håret bra, känns ofta resten bättre också.
  • Gå på shoppingtur i din egen garderob. Det kan vara till hjälp att ta ut plaggen ur garderoben. Lägg ut kläder på sängen och titta på dem en stund, kanske hittar du nya färgmatchningar. Om du har en mobil klädställning, använd den till att hänga upp kläder, precis som i affären. Be någon annan titta på dina kläder och hitta kombinationer åt dig.
  • Byt! Anordna en minibytardag med arbetskamrater, kompisar eller familj. Vid begränsat antal deltagare behövs ju inte så många regler eller begränsning om antal plagg, utan var och kan ta med sig det som hen kan tänka sig att ge bort. Vid lite fler deltagare kan ett maxantal plagg bestämmas som varje deltagare får ta med sig, och varje plagg ger en ”kupong” till hur många plagg som får tas med hem.
  • Låna! Om du behöver ett visst plagg till ett särskilt tillfälle som bröllop fest eller begravning. fråga runt i din krets om någon har ett sådant att låta ut. I vissa städer finns så kallade klädbibliotek
  • Gör om ett plagg lite, exempelvis blir en svart tröja skojigare med några färggranna pärlor eller paljetter.

Behövs det ändå något nytt? Ibland kan det räcka med få investeringar för många nya möjliga kombinationer. Kan det vara så att något specifikt saknas i din garderob som skulle göra många andra plagg användbara? En kavaj som passar över de flesta t-shirts? Ett skärp som håller för stora byxor uppe?

Olika årstider kräver olika skor och ytterkläder. Välj  ytterplagg som passar till olika slags byxor och kjolar och som du tycker är sköna, praktiska och snygga. Många uttänkta outfits faller på att det saknas skor och jacka som passar till.

Läs också:

Four fit challenge – en hållbar modeutmaning

Vår vecka med four fit challenge

Text&bild: Regina Johansson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s