Livsstil

Loppisshopping

Att köpa nya kläder behöver inte betyda att köpa nytt. För den som är intresserad av vintage och retro är loppisar en självklar plats att handla på. Loppisar är dock inte bara ett alternativ för den som har ett specialintresse utan för alla. Det är fullt möjligt att köpa det du behöver till din garderob på loppis. Den stora fördelen är att du sparar pengar och gör ett klimatsmart val. Nackdelen är att det kräver lite mer tid och planering än att köpa helt nytt.

IMG_8859

Att loppisshoppa är givet för den som gillar vintage. Loppis är dock ett bra alternativ för den som vill köpa kläder klimatsmart och ekonomiskt

Varför?
Genom att handla loppis bidrar du till att skapa ett kretslopp för kläder och med det ge kläderna ett högre värde. Idag när kläder produceras till mycket låga kostnader finns det inte samma självklarhet i att vårda kläder. Det är billigare att köpa nytt än att laga. Mycket av det som köps är dock knappt använt eftersom trenderna växlar med hög hasighet. Genom att handla loppis gör du ett klimatsmart val. Att välja sådant som redan finns är bra istället för att köpa nytt. Det är också en möjlighet att spara pengar. Även den med liten budget kan på loppisen handla kvalitetskläder fast till en låg kostnad. Den med knappa omständigheter är annars utlämnad till klädkedjornas fast fashion koncept. Alltså snabbt producerade kläder till låg kvalitet vilket gör att du oftare kommer behöva köpa nytt.

För vem?
Att handla kläder på loppis fungerar för alla. För barnfamiljer blir det särskilt ekonomiskt fördelaktigt i en tid då barnen sliter ut och växer ur sina kläder i ett högt tempo. Oavsett vilken stil en har är det möjligt att handla loppis. Allt finns, men kanske inte alltid. Det är också en möjlighet att hitta sådant som inte längre går att få tag på. Älskade du hur byxor såg ut i början på 90-talet? I så fall är chansen stor att du kan hitta sådana byxor på loppis. Det finns också möjlighet att hitta vintagekläder. Chanserna att göra vintagefynd har dock minskat i och med att intresset för dessa kläder på senare år har blivit stort. Även om ett vintageplagg kan kosta en bra slant är det ändå oftast ett bra köp. Det är ofta plagg med mycket hög kvalitet som håller för många årtionden. Kläder med den hållbarheten tillverkas inte längre och det är därför ett riktigt bra köp.

DSC_0021 (15)

Det mesta du kan behöva går att köpa på loppis. Aftonkläder och festkläder är något som blir betydligt billigare att köpa på loppis än att köpa nytt.

Gör en lista
Innan du skall ge dig ut på en loppistur är det klokt att se över vad det är du behöver. Då blir det betydligt enklare att vara strategisk när du väl är på plats. Det här är också klokt att göra när du skall handla i vanliga affärer eftersom det minskar risken för felköp. Har du exempelvis en kjol du älskar, använd den! Satsa på sådant som passar till din kjol som gör att du kan använda den oftare. Har du en kofta du aldrig använder, varför är det så? Har du kanske inte något som passar till. Gör en lista över vad du behöver. Gör gärna listan så du har den tillgänglig i mobilen eftersom du då har din planering med dig även på en oplanerad loppistur.

 

Handla under fel årstid
För den som vill spara pengar är det en bra idé att handla kläder vid fel årstid. Det är nog ingen annan som är intresserad av en ullkappa på sommarens varmaste dag vilket öppnar upp för att kunna göra ett riktigt bra fynd.

DSC_0058 (39)

Att köpa vinterkläder om sommaren kan göra det möjligt att fynda ordentligt

Titta noga
Det allra mesta som säljs på en loppis är begagnat. Det vill säga kläderna har varit använda förut. Därför finns det alltid en risk att de kan vara trasiga. Granska alla plagg noga innan du köper dem. Hittar du ett favoritplagg med hög kvalitet kan det vara en god idé att köpa det även om det är trasigt. Har du inte förmåga att laga själv kan det faktiskt löna sig att lämna in det för att få det lagat. Fast än bättre är om du har möjlighet attutbyta tjänster. Kanske kan någon i din bekantskapskrets tänka sig att laga en trasig fåll eller foder mot att du bakar bröd eller kokar äpplemos till hen.

 

Köp knappar istället
Saknas det knappar i en kappa, kavaj eller klänning kan det bli dyrt att ersätta dem. En förlorad knapp resulterar ofta i att ett plagg kasseras. Här är loppisen ett riktigt bra alternativ för att köpa knappar. Nya knappar kan förvandla en trist och trött kappa till något som känns nytt och fint. Nya knappar på vardagsklänningen kan göra den till en festliga klänning för fina kalas. Knappar, band och spetsar är sådant som ofta finns att köpa till mycket låg kostnad. De håller ofta mycket hög kvalitet och kan lyfta ett plagg från att vara vardagligt till att bli en egen kreation. Hemstickade sjalar och halsdukar är också något som finns gott om på loppisar. De är omsorgsfullt tillverkade och håller en betydligt högre kvalitet än det en kan köpa idag. Dessutom är det roligt om hantverket uppskattas istället för att bli bortglömt. Bra möjlighet för den som inte själv stickar eller virkar.

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s