Familj & Hälsa

Fem tips för en enklare vardag

Acceptera dina vanor

Det kan låta lite banalt men är viktigt att ta med sig för att underlätta i vardagen. Om du alltid lägger dina kläder i en hög på en stol i sovrummet och alltid har gjort så är chansen liten att du kommer ändra den vanan. Acceptera istället att det är så du gör och utgå ifrån det. Ett sätt att få ett mer städat intryck än en hög med kläder är att ersätta stolen med en klädställning. Då fungerar dina kläder som ett inredningsinslag i rummet och samtidigt har du en praktisk lösning på ett problem. Välj gärna galgar med omsorg eftersom de kan fungera som ett blickfång. Det finns också ett praktiskt inslag att tänka på när det gäller val av galgar. Genom att välja sammetsgalgar minskar risken att kläderna skall glida av galgen och hamna på golvet.

IMG_9638

Utnyttja dina kläder till ett praktiskt blickfång

Sätt klockan

Att städa är ofta tidsödande och sällan roligt. Hur skall en hinna med alla vardagens måsten och dessutom hålla ordning hemma? Antingen kan en acceptera rörigheten eller skaffa sig en strategi. En enkel strategi är att helt enkelt sätta klockan på fem eller tio minuter varje dag och under den tiden bara plocka undan. När en väl är fokuserad hinner en mycket på kort tid. Att storstäda köket eller badrummet är givetvis inte något som är möjligt att hinna med på så kort tid. Däremot är det fullt möjligt att få till en grundordning på den tiden. Då slipper en dessutom att ägna tid åt att gå runt och ha dåligt samvete över att det inte är städat hemma. Sätt klockan och när den ringer kan du lämna städningen och ägna dig åt andra saker med gott samvete.

IMG_9639

Fem minuter städning och sedan fri att göra annat!

Gör en matplanering

Ett vanligt dilemma i många hem är vad som skall ätas till middag idag. Middagstid närmar sig och du öppnar dörren till kylskåpet för att komma på vad som inte tar så lång tid att laga och dessutom är gott. Här kan en veckoplanering av maten göra livet betydligt enklare. Det tar förvisso lite tid att sätta sig ner och göra planeringen, men den kommer verkligen underlätta vardagen och handlingen. Passa gärna på att planera flera veckor när du ändå sitter eftersom det inte tar direkt mer tid när du ändå har kokböckerna framme. Har du planering för flera veckor är det dessutom riktigt fiffigt att återanvända dem längre fram vilket sparar tid.

matplanering

Matplaneringen gör vardagen lite lättare 

Förbered dagen innan

För den som är morgontrött är morgonstunden allt annat än ljuv. Vad skall prioriteras om morgonen, att sova en stund längre eller att ha gott om tid att göra sig i ordning? Genom att förbereda lite kvällen före underlättar du morgonen och kan välja att ligga kvar några minuter extra eller kanske ha tid att i lugn och ro läsa tidningen till morgonkaffet. Det som tar kort tid att förbereda kvällen innan kommer att kännas som lyx att slippa ta sig an om morgonen när en är trött och ofta har kort om tid. Vad kan du förbereda för att underlätta morgonen? Förbered frukosten och ställ i kylen över natten och passa samtidigt på att packa lunchlåda och ladda kaffebryggaren. Hamnar du ofta i läget att du har en garderob full av kläder men ingenting att ta på dig kan det vara en idé att välja kläder kvällen innan. Häng fram dem och sen är det bara att klä på sig om morgonen.

IMG_6558

De flesta frukostar är enkla att förbereda

Passa på att njuta!

Även om vardagen är fylld av många måsten är det viktigt att inte glömma bort att njuta. Om solen skiner en perfekt höstdag då är det kanske viktigare att ta en promenad än att tvätta kläder. Att göra sådant som får dig att må bra och gör dig glad är ju själva grunden för att vardagen skall fungera.

höst1

Njut av livet och ta dig tid att göra sådant som du mår gott av

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s