Kultur

Mord och arkeologi

Författaren Elly Griffiths har hittills skrivit åtta böcker om arkeologen Ruth Galloway som bor i Norfolk vid den engelska kusten. Den senaste boken En kvinna i blått publicerades så sent som nu under sommaren 2016. I den första boken Flickan under jorden tillfrågas Ruth om att hjälpa polisen i Norfolk att avgöra om kvarlevor de har hittat är nutida eller ett arkeologiskt fynd. Platsen de har hittats på gör det svårt att avgöra eftersom de är mycket väl bevarade. Harry Nelson leder polisens utredning som för honom är svår då den väcker känslor kring ett annat fall många år tidigare. Ett fall där en ung flicka försvann och där han misslyckades med att hitta henne och ge föräldrarna någon form av avslut. Böckerna kring Ruth Galloway är spännande och intressanta eftersom de kopplar ihop arkeologi och modernt polisarbete. Genom böckerna får läsaren möta fall där nutid och dåtid kopplas ihop på ett sätt som gör historien levande och tydlig. Att vi som lever nu är en del av en längre historia. Författaren månar om att ge läsarna en bred bild av karaktärerna. Vi får följa dem i deras yrkesutövning men också i privatlivet och i deras tankar och känslor. Jag tycker att det är starkt när författaren beskriver hur Harry Nelson mår dåligt och får ångest över de fall som för försvunna barn och än värre de fall där barn har mördats.

Böckerna om Ruth Galloway skiljer sig mot mycket i deckargengren eftersom det ligger mycket fokus på karaktärerna som individer och inte bara på det fall som skall lösa. Det gör karaktärerna mer mänskliga och dessutom mer trovärdiga. Något som följer genom alla böcker och som jag uppfattar som tröttsamt är det ständiga fokuset på Ruths vikt. Det är många påpekanden om hur mycket hon väger, att hon inte är en smal kvinna ( inte särskilt tjock om en skall vara ärlig) och hur hon jämför sig med andra kvinnor. Jag tror att detta är ett sätt för författaren att skapa en igenkänning och göra henne till en alldeles vanlig kvinna. Jag förstår tanken men det blir mest tjatigt och irriterande eftersom det är något som följer i bok efter bok.
Det författaren är särskilt skicklig på utöver att skriva starka karaktärer är att måla upp miljöerna historierna utspelar sig i. Hennes ord blir tydliga penseldrag som gör att jag som läsare verkligen befinner mig i miljön tillsammans med Ruth och de övriga karaktärerna. Det är få författare som gör det lika bra. Många fastnar i detaljbeskrivningarna men Elly Griffiths lyckas att med ganska få ord göra målande och tydliga beskrivningar.
giffits
Text: Liza Kettil
Bild: Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s