Livsstil

Ge skorna en andra chans

Är dina skor slitna och nötta och känns färdiga att slängas? Innan du kastar dem kan det vara klokt att se över dem ännu en gång och ge dem en andra chans. Ett par skor är gjorda för att hålla under lång tid och dom konsument har du möjlighet att reklamera dem i tre års tid. Om reklamationen är befogad och skorna inte kan repeteras har du som kund rätt att häva köpet. Det kommer i så fall att göras avdrag med hänsyn till användningstid och slitage. Det är inte rimligt att ett par skor är helt utslitna efter kort användning och då är det alltid klokt att ta med dem tillbaka till butiken.
Kvalitetsskor i skinn är en bra investering och rätt skötta kan skorna hålla i många år. De är förvisso i lite dyrare att köpa men köpet lönar sig i längden eftersom det oftast är möjligt att reparera dem. Ett bra tips är att titta på loppisar efter skor, där är det möjligt att för en billig peng köpa fina skor. Även om de behöver lämnas till en skomakare är det som regel billigare än att köpa ett par helt nya skor. Dessutom är det snällare mot miljön att återvända det som redan är tillverkat.
skor

Favoritskor ska helst hålla i många år. Hantera dem rätt och lämna dem till skomakaren ibland så har du skor under lång tid.

Nya klackar och sula
Det enklaste sättet att ge nytt liv till ett par skor är att klacka om dem. De dags att klacka om ett par skor när klacken slitits ner till klackstommen. Det vill säga den del av klacken som ska slitas på är gummiklacken och in självs skons klack. Fast även ett par skor där också klacken är nedsliten går ofta att rätta till.
Det går också att halvsula eller helsula om ett par skor. Då ersätts den gamla trasiga sulan med en ny likvärdig sula vilket är bra om skon i övrigt är hel. En sula som har lossnat från skon kan många gånger limmas fast på nytt alternativt ersättas med en ny.
Spruckna sömmar och trasiga dragkedjor
Skor som är spruckna i sömmarna är även de värda att ta med till skomakaren. Ofta är det både enkelt och prisvärt att få sömmen lagad. Skomakaren kan också byta ut trasiga dragkedjor. Har du en trasig väska så passa på att ta med den också eftersom skomakaren även kan ge den ett nytt liv.
Snören och kardborre
Att byta ut slitna skosnören är ett snabbt sätt att förnya ett par skor. Kanske vågar du dig på en avvikande färg som gör snörena till ett blickfång. Kardborreband som har blivit dåliga och inte längre fäster kan du enkelt pilla bort och ersätta med nytt.
img_4161

Nya skosnören kan helt förändra intrycket av ett par skor

Förebyggande
Genom att lägga lite tid på dina skor kan du förlänga deras levnad. Skor mår inte bra av att vara smutsiga. Var därför noga med att rengöra dina skor efter användning. Låt dem torka och borsta sedan bort smutsen. En tandborste kommer åt på de mest knepiga områden. Om det behövs kan du torka av dem med en fuktig trasa, var dock försiktig och blöt dem inte för mycket då det kan ge fläckar.
Både skor av naturmaterial och syntetmaterial kan impregneras. Det är ett bra sätt att skydda skorna. Var dock noga med att välja rätt sorts impregnering. Fråga i affären om vad som passar bäst till just dina skor.
Ett par skor i skinn kan också behandlas med skokräm. Tänk på att välja rätt nyans på krämen och stryk på ett tunt lager av krämen. Låt torka en stund och putsa sedan med en trasa. Ett fiiffigt trick för att få skorna riktigt fina är att sedan putsa dem en gång till med ett par gamla nylonstrumpor. Ett bra sätt att återbruka strumpbyxor som gått sönder.
dsc_0026-24

Gamla favoriter får nytt liv hos skomakaren!

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s