Hem & Trädgård

Nästa års tomatodling börjar nu!

Tomater hör till mina favoriter i trädgården. De är enkla att odla och ger bra utdelning. Jag kan själv välja nivån på min odling. Något år har jag haft en eller två tomatplantor för att kunna njuta av att äta solmogna tomater lite då och då. Sedan några år tillbaka har jag växthus och odlar i betydligt större skala. Numera har jag tillräckligt med tomatskörd för att kunna koka tomatsås och frysa in för att äta under vintern. Härligt!

img_0034

Jag odlar flera olika sorters tomater och det blir verkligen fint med alla olika färgvariationer. De första åren köpte jag helt enkelt fröer och satte. Konstaterade att det var inte alltid jag tyckte om tomatsorterna. Ett betydligt säkrare sätt att få tomater en verkligen tycker om är att köpa tomater och smaka sig fram. Välj sedan ut de tomater du gillar och skulle vilja äta mer av.

img_0030

Det är busenkelt att själv ta hand om fröerna. Bara att dela tomaten och skrapa ur fröna.

img_0026

Enkelt och fiffigt att torka fröna på hushållspapper. När pappret torkat är det bara att lägga undan fröna och invänta nästa odlingssäsong. Glöm inte att skriva vilken sort det är. Vet du inte vad tomaten heter? Ge den ett eget namn så du kommer ihåg sorten. Mina gula tomater har helt säkert ett annat namn men hos mig heter de kort och gott gul tomat.

dsc_0205-4

Att bli självförsörjande på tomatfrön är enkelt. Genom att alltid ta vara på fröna från dina tomater har du alltid frön till nästa års säsong.

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s